Notícies

Educació Infantil. Evitem el tancament de centres

Educació Infantil. Evitem el tancament de centres

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

DEFENSEM EL SECTOR DE L’EDUCACIÓ INFANTIL

EVITEM EL TANCAMENT DE CENTRES

A la Federació d’Ensenyament de la USOC som conscients de les greus dificultats que travessen molts centres privats d’Educació Infantil des de fa ja anys i que s’han vist agreujats per la pandèmia de la COVID-19.

Les prioritats de la USOC són el manteniment de l’ocupació, la dignificació de les condicions laborals de les treballadores i en aquests moments les mesures de seguretat i salut que calen adoptar.

El passat 13 de març les Escoles Infantils van haver de tancar les seves portes, amb el que això ha suposat, tant per a les famílies com per a les treballadores.

Ja en el seu moment, vam manifestar que la resposta de totes les Administracions implicades havia estat dolenta. No es va saber donar resposta a les necessitats d’aquest sector, que fa una doble tasca: l’educativa i la social; la primera, essencial per al desenvolupament dels nens i la segona per permetre la conciliació de la vida familiar i laboral. Tenim clar que els centres d’Educació Infantil no són centres assistencial, sinó educatius, i com a tal han de ser tractats.

Amb les dures mesures que es van adoptar, les llars han vist que, a curt o mitjà termini, si no reben cap tipus d’ajuda, hauran de tancar de forma definitiva, amb el que això suposa, tant per al sector, com per a l’ocupació de milers de treballadores.

S’ha de tenir present que el sector de l’Educació Infantil va ser l’únic nivell educatiu on els professionals no podien continuar en els seus llocs de treball, per tant, la majoria de centres es van veure obligats a fer ERTOS i acomiadaments. L’impagament de les quotes per part de les famílies i la manca d’ajuda de l’Administració, pel fet de no ser considerades com a essencials, ha convertit en inviable la continuïtat de moltes d’elles. 

Ara, acabat de començar el nou curs escolar 2020-21, la situació de la pandèmia no ens fa ser gaire optimistes.

El retorn a anteriors fases de confinament, l’augment de casos i les quarantenes previstes en cas de positius en la COVID-19, ja sigui per part de l’alumnat com de les treballadores, fan que la situació sigui molt greu.

Des de la Federació d’Ensenyament de la USOC, amb l’objectiu de mantenir els llocs de treball i evitar el tancament definitiu, demanem a totes les administracions que facin un pas endavant i possibilitin ajudes urgents, establint mesures en matèria educativa i de suport per a totes les treballadores i els centres que hagin de tancar, en cas que l’autoritat sanitària així ho decreti, per l’aparició de casos de COVID-19.

Exigim que el sector sigui tractat igual que la resta dels sectors educatius, amb la finalitat que no es destrueixin més llocs de treball.

És del tot imprescindible que, per a la seva viabilitat, es garanteixin ajudes que assegurin l’ocupació.

Ara coneixem com actua el virus, no ens pot passar el mateix que al mes de març. No ens podem permetre que tanquin centres per culpa de la pandèmia. El manteniment del sector està en joc. És responsabilitat de tothom.

Aprofitem aquesta circular informativa per dir-vos que des de la Federació d’Ensenyament de la USOC seguim reclamant la gratuïtat de tots els centres de 0 a 3 anys, i això només es pot aconseguir amb un finançament adient per part de l’administració, que garanteixi la igualtat d’oportunitats i el futur d’aquest sector.

Estem convençuts que cal afegir valor i prestigi al treball extraordinari que duen a terme les treballadores de totes les escoles d’Educació Infantil, i més en aquests difícils moments.

A la USOC, també considerem necessari actualitzar els salaris d’aquest any 2020 a unes quantitats dignes per a una persona amb el grau de responsabilitat que tenen les treballadores d’aquest sector.