Notícies

LLEURE EDUCATIU: PER UN IV CONVENI DIGNE

LLEURE EDUCATIU: PER UN IV CONVENI DIGNE

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

LLEURE EDUCATIU

PER UN IV CONVENI DIGNE !!!

El passat dia 8 de juliol es va reunir la mesa negociadora del IV conveni col·lectiu del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, després de molts mesos de no fer-ho, tot i haver-ho demanat i després que els sindicats intentéssim la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya –TLC- per al desbloqueig de la negociació. Del resultat de la mediació al TLC en surt aquesta reunió que ara us expliquem.

Les patronals van afirmar que en cap moment havien tingut una voluntat de demorar la negociació, van justificar errors en la comunicació entre les dues parts. No van aportar a la reunió cap proposta de negociació escrita per a reprendre-la, encara que sí que van exposar que ens la farien arribar als sindicats abans de quinze dies. Tot i així van desgranar quines en serien les línies generals:

-      Conveni de curta durada: Per als anys 2021 i 2022. A més, caldrà afegir-hi tot el període d’ultractivitat (2018, 2019 i 2020).

-      Deixar la negociació salarial per al darrer trimestre d’aquest any i que sigui aplicable a partir de setembre de 2022.

-      Canvis en la classificació d’algunes categories professionals.

-      Regulació de l’absentisme i modificacions en la Incapacitat Transitòria (IT).

La part patronal va justificar la seva proposta per la pandèmia i els efectes que està tenint i encara té en el sector, donada l’excepcionalitat de la situació.

La resposta dels sindicats va ser no acceptar, tot i no tenir-la per escrit, les línies generals que planteja la patronal, per considerar-les lesives contra els interessos de les persones treballadores. De forma especial la revisió econòmica (que no van concretar), però que la volen lligar a la pèrdua de condicions com la rebaixa del complement per Incapacitat Temporal.

Des de la USOC considerem la proposta absolutament inacceptable en el seu conjunt, però de forma més radical en la revisió salarial. Des de l’any 2018, quan va començar la negociació del IV Conveni, només ha estat possible negociar la revisió salarial del 2019 (1+0,5 % gener-juny i setembre-desembre). Pretenen congelar el salari dels anys 2020, 2021 i 2022 fins l’agost. A més, han de compensar la congelació del 2018.

Una proposta com aquesta en el context actual significa un bloqueig de la negociació per la via dels fets.

És un engany a les persones treballadores d’un sector molt precari i feminitzat.