Notícies

Situació a l'escola pública

Situació a l'escola pública

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

Un cop acabat el curs  2020/21, des de la Federació d'Ensenyament de la USOC, volem donar a conèixer la realitat de l'escola pública a Catalunya. Realitat contrastada amb les visites realitzades als centres educatius, preguntes fetes directament al professorat durant tot aquest curs i reunions amb la resta de sindicats. Volem denunciar:

  • La situació del personal interí en frau de llei. Tema per tots conegut i amb moltes mobilitzacions fetes a tot l'Estat. Exigim una solució el més aviat possible.
  • Que les direccions dels centres educatius públics tenen més càrrega de treball i més burocràcia cada curs.  Més  feina i responsabilitat i tot pel mateix salari. Moltes tasques pròpies dels serveis territorials s'estan transferint als directors/es. Això, ni és just ni lògic.
  • El poc valor que es dóna a les tutoritzacions que han de fer el professorat als estudiants de màsters de secundària, als interins novells, als funcionaris en pràctiques, a les pràctiques dels estudiants que cursen el grau d'infantil i/o primària…. Totes aquestes tutoritzacions comporten un treball extra pels docent i pel qual no reben cap compensació econòmica ni tant sols en reducció d'hores lectives. Ho considerem un autèntic abús als docents que han fet un esforç molt gran patint les retallades des de 2010 i posteriors retallades del 2012 - ja caducades però encara vigents- i durant aquest últim curs i part de l'anterior amb la pandèmia.
  • Que l'administració encara no ha fet el pagament del 45% de la paga extra de 2014 (Acord de Govern). Ja han passat 7 anys... i aquest pagament (quan es faci efectiu) vindrà sense interessos de demora, com ja va passar en les del 2012 i 2013. Catalunya és l'única comunitat autònoma que té pendent aquest pagament!. Ho considerem un menyspreu als treballadors del servei públic d'educació. Per altra banda, a hores d'ara, encara no s'ha aplicat l'augment del 0,9 % del sou d'aquest 2021 aprovat pels pressupostos generals de l'Estat. Valorem aquest com una misèria d'augment si el comparem amb l'augment d'altres anys i si el contraposem amb la càrrega de treball que sempre augmenta.
  • Que fa set anys que van caducar les retallades aplicades al nostre sector educatiu, però la gran majoria són encara vigents:  Volem el retorn a les 18 h lectives a secundària i 23 h lectives a infantil i primària, la reducció de ràtios, la reducció de 2h lectives als majors de 55 anys, el retorn del primer sexenni (Estadi) als 6 anys…etc . La pròpia LEC diu que cal invertir el 6% del PIB en educació i  Catalunya  només inverteix un 2,4 %. Així no fem país. L'educació i la sanitat són claus en un país desenvolupat. Cal més inversió urgentment.
  • Que en la confecció de plantilles per al curs 2021/22, la direcció general està augmentant les ràtios dels alumnes a l'aula tot i que continuarem en estat de pandèmia, està reduint professorat de reforç covid als centres i ha fet una nova catalogació dels centres amb complexitat que facilita la pèrdua de professorat i altres recursos humans i econòmics. Clarament es veu que cada pas que es dóna és per estalviar inversió i despeses en educació.
  • Que hi ha una gran confusió en l'aplicació de la nova llei d'educació, especialment a la FP.  Volem una Formació professional pública i de qualitat
  • Que no s'està tenint en compte la necessitat d'un increment del personal de suport educatiu (TEI, SIEI, TIS...) per atendre la diversitat i  garantir el compliment de la llei d'inclusió. Volem l'augment a les plantilles dels centres d'aquest personal tant necessari i la consolidació dels seus llocs de treball.

DES DE LA FEUSOC DIEM AL NOU CONSELLER I A LES SEVES DIRECCIONS GENERALS QUE AIXÍ NO !

Sr. CONSELLER, AQUEST NO ES EL CAMÍ PER A UNA CATALUNYA GRAN I FERMA.

DEMANEM EL 6% D´INVERSIÓ EN EDUCACIÓ I POSAR FI A LES RETALLADES AQUEST MATEIX JULIOL.

FEM EDUCACIÓ, FEM PAÍS !