Notícies

L'Ensenyament Concertat en el punt de mira

L'Ensenyament Concertat en el punt de mira

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

En el debat sobre la moció de confiança a la que el President Puigdemont es va sotmetre el passat 28 de setembre, es van sentir intervencions altament preocupants, en relació a la pròpia existència de la pluralitat educativa que representen els centres concertats a Catalunya. Concretament, quan la Diputada de la CUP, Anna Gabriel, i en relació al suport de la seva formació als pressupostos de la Generalitat per a l’any 2017, va afirmar:

“Això demanarem al Govern a l'hora d'aprovar uns pressupostos. Començar a revertir les polítiques nefastes que han conduït que els interessos privats posin cada vegada més les seves lògiques de maximització de beneficis allà on caldria un blindatge que exclogués aquestes lògiques i se centrés en el servei públic, gratuït i universal: perquè la sanitat i l'educació són drets i no mercaderies; perquè la salut de totes i l'educació pública són un bé preciós que no pot estar al servei de lògiques de beneficis, que no pot segregar per sexes i que no pot estar en mans de congregacions religioses”.

Tota una declaració de principis i d’intencions, que no perquè ja siguin ben conegudes, no deixen de ser preocupants, donada la correlació de forces al Parlament. Malgrat la situació política que vivim a Catalunya, l’ensenyament concertat no pot esdevenir un dany col·lateral del procés sobiranista.

Fa uns mesos el Parlament de Catalunya va refusar una iniciativa legislativa popular (ILP-Per una educació pública) que pretenia acabar amb els sistema de concerts educatius en el termini de deu anys. Cap treballador o treballadora dels centres concertats es pot deixar enganyar per cants de sirena. La desaparició dels concerts educatius significaria la pèrdua de milers i milers de llocs de treball, que es traduirien en engrandir en els mateixos milers les llistes de l’atur.

Quina Catalunya volem?

Són temps molt complexos i caldrà estar extremadament atents als moviment polítics que es produeixin al Parlament de Catalunya. Qualsevol intent d’una minoria d’alterar els fonaments de la LEC hauria de ser resposta de forma contundent pel conjunt del sector.

La Catalunya d’ara o del futur s’haurà de construir o mantenir sobre la base d’un sistema de drets i llibertats que garanteixi a més d’un estat social, de dret i del benestar, també la concurrència de models educatius, la llibertat d’elecció de les famílies i el finançament públic dels centres d’iniciativa social.