Notícies

25N,

25N,

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

Manifest de la USOC amb motiu del 25N,

Dia Internacional per l'eliminació

de la violència envers les dones.

El dia 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Tot i que les xifres d’actuacions violentes són molt fredes, és necessari conèixer-les, per reflexionar i, sobretot per denunciar la situació de violència que pateixen les dones. El nombre total de dones assassinades  durant l’any  2019 a Catalunya van ser 13, 10  en l’àmbit de la parella, 1 en l’àmbit sociocomunitari i 2 en l’àmbit familiar. El 60% no havia interposat cap denúncia. Fins al 3r trimestre de 2019 es van produir 14 matrimonis forçats i 6 mutilacions genitals.

Les dades que tenim d’aquest any  arriben fins al mes d’agost: 11 feminicidis. A l’estat espanyol en són 38 les dones assassinades a data 3 de novembre.

Malgrat que el rebuig de la societat va creixent, necessitem el compromís de tothom per erradicar totes les formes de violència envers les dones. Davant qualsevol acte de violència envers la dona que observem, tractem de frenar-lo trucant al telèfon dels mossos o al 900 900 120. Una trucada a temps pot salvar vides.

Des de l’inici de la pandèmia, dones víctimes de violència han hagut de conviure confinades amb el seu agressor. La llar, lluny de ser un refugi ha estat un infern per a elles durant el temps de confinament. També ho ha estat per les dones que presenten alguna  discapacitat. Associacions de dones amb discapacitat han denunciat que durant el confinament s’han quedat sense qui atengués les seves necessitats bàsiques i, fins i tot, denuncien que en el moment més àlgid de la pandèmia, han tingut dificultats per accedir a les unitats de cures intensives, o finalment no han pogut accedir-hi.

La pandèmia ens ha silenciat. Els agressors, sense tanta repercussió mediàtica, han pogut exercir més poder i més control sobre les dones. L’exercici del poder, el control i les agressions ha afectat les dones de manera diferent segons: l’edat, la situació socioeconòmica i familiar, estatus migratori, la seguretat contractual, la maternitat, la diversitat funcional… No hem d’oblidar que totes i cadascuna de les agressions són una violació dels drets humans que la societat no pot normalitzar.

Per a l’any vinent, el pressupost previst pel govern espanyol per lluitar contra la violència de gènere serà de 180 milions d’euros, 21 milions més que l’any 2020. A Catalunya, pendents d’unes eleccions i amb un executiu dividit, exigirem al nou govern que implementi mesures que, d’una banda, donin resposta efectiva a les dones agredides física, psicològica o sexualment i, de l’altra, promogui programes de prevenció que aconsegueixin que homes i dones lluitem plegats per erradicar les violències masclistes.

Ara bé, mentre les polítiques de prevenció no donen els resultats esperats, les de protecció han de potenciar-se i garantir la seguretat econòmica, social i laboral de les víctimes: temps retribuït per acudir a consultes mèdiques i psicològiques, reserva, sense límits de temps, del lloc de treball, borses de contractació laboral, pisos socials per l’acollida, ajuts per canviar de residència, plans de formació que les ajudin a reorientar la vida laboral, incentius a l’emprenedoria, etc.

Des de la USOC donem tot el nostre suport a les iniciatives i accions que s’estan duent a terme als nostres carrers,  barris, pobles i ciutats en resposta a  les violències que pateixen les dones, perquè som conscients que acabar amb la violència és una tasca global.

Des dels sindicats també podem contribuir a la construcció d’una societat més justa amb les dones, atès que l’àmbit laboral ocupa una part molt important en la vida de les persones. Les treballadores han de trobar a la feina ajuda i no més dificultats afegides a la situació que viuen a casa. Les delegades i els delegats de la USOC garanteixen,  a través de la negociació de clàusules en els convenis o signant acords amb l’empresa,  la protecció de  les dones víctimes de violència. També, poden proposar mesures d’empara i prevenció en els Plans d’Igualtat. Aquestes mesures beneficiaran les dones i contribuiran a la conscienciació de tota la plantilla que sentirà l’orgull col·lectiu de no deixar-les soles en moments difícils.

També el reglament de la Caixa de Resistència i Solidaritat de la nostra organització, compta amb una prestació, a la qual pot accedir qualsevol afiliada que sigui víctima de violència de gènere i, a conseqüència d’això, s’enfronti a una invalidesa o, malauradament, sigui assassinada.

Aquest any les delegades i els delegats de la USOC participaran activament en una campanya a les xarxes socials de rebuig de la violència que pateixen milers de dones arreu del món. Delegades i delegats de diferents empreses, com a representants de les persones treballadores, expressaran el seu suport a les dones i enviaran un missatge contundent als agressors: prou!

Perquè la prevenció vagi quallant en tota la societat hem d’aconseguir que nenes i nens, adolescents i joves defugin d’estereotips masclistes i violents. Aquesta tasca preventiva comença en el si de la família, ha de continuar a l’escola i consolidar-se  en tots aquells espais socials o laborals en què ens relacionem. Ara bé, abans cal fer molta feina, superar obstacles ideològics i interessos partidistes, i dissenyar polítiques globals que interconnectin actuacions en els àmbits familiars, educatius, del lleure, socials i laborals. Actuacions interconnectades com els nusos d’una gran xarxa que, un cop desplegada, pot amortir els efectes d’una caiguda accidental. Mentre l’anem teixint entre totes i tots, un any més, condemnem la violència envers les dones.

Si ets delegada o delegat sumat a la campanya i digues: prou a tot tipus de violència envers les dones!

Que la pandèmia no ens silenciï!

900 900 120 Línia d’atenció contra la violència masclista.