Notícies

Nous permisos retribuïts

Nous permisos retribuïts

per Secretaria de Comunicació -
Nombre de respostes: 0

Nous permisos retribuïts que recull la Llei de Salut Sexual i Reproductiva

En els tipus de permisos que assenyalem a continuació, el subsidi es percebrà des del primer dia en què es causi la baixa. Això constitueix la diferència més rellevant respecte altres incapacitats temporals, on la retribució comença a partir del quart dia (cal consultar el conveni de cada sector).

Permís per regles incapacitants

Per accedir al permís ha d’haver-hi, en primer lloc, un diagnòstic de patologia prèvia que causi aquesta dismenorrea. La llei és clara en això:

“Ha d’existir una situació d’incapacitat derivada d’una dismenorrea generada per una patologia diagnosticada prèviament: malaltia pèlvica (…)”.

Especialment en el cas del permís menstrual, es tracta d’una mesura per pal·liar la discriminació entre treballadores i treballadors. Els homes no pateixen aquest tipus de patologies i són molts els casos en què les seves companyes de treball perceben un salari mensual menor per estar en situació d’incapacitat temporal diversos dies per aquestes regles incapacitants. I perceben menys salari perquè les incapacitats temporals generals es cobren a partir del quart dia (a no ser que el conveni digui una altra cosa), que és pràcticament quan ja tenen l’alta mèdica perquè ha desaparegut la simptomatologia.

Permís remunerat a partir de la setmana 39 d’embaràs

D’altra banda, les dones que estiguin gestant podran acollir-se a una baixa laboral a partir de la setmana 39 d’embaràs, que no es descomptarà del permís per naixement. A hores d’ara les dones poden gaudir de fins a quatre setmanes de baixa abans de la data del part, però es descompten de les 16 del permís establert per llei.

Des de la Federació d’Ensenyament de la USOC considerem que aquest permís s'havia d'haver avançat fins a la setmana 37, ja que una de cada tres dones ha donat a llum abans de la setmana 39, de manera que una part de les dones embarassades no es podran beneficiar d’aquest dret.

A la FEUSOC celebrem aquestes mesures i permisos retribuïts recollits a la nova Llei de Salut Sexual, ja que suposen un important avenç per a les dones i per a la societat. Tot i això, reivindiquem que s’han d’aprovar com més aviat millor altres mesures com la reducció de l'IVA dels productes menstruals.